NH LAGSENDING januar 2023

Til fylkes- og lokallag, medlemsbutikker, husflidhåndverkere og -lag

Årsmøter i lokallag

Alle lokallag må gjennomføre årsmøte hvert kalenderår. På møtet går man gjennom hva som har
blitt gjort i året som var og bestemmer hva man vil gjøre i det som kommer. Til slutt velger man hvem
som skal sitte i lokallagsstyret.

Nyttige dokumenter som hjelp til forberedelse og gjennomføring av årsmøter i lokallagene:

Huskeliste etter årsmøtet:

  • Legg til det nye styret på nettsiden, sjekk at alle er medlemmer i laget.
  • Oppdater lagets kontaktinformasjon, og passord og tilganger til lagets felles e-postadresse.
  • Oppdater nytt styre på brreg.no.
  • Send årsmelding, revidert regnskap og andre vedlegg til medlem@husflid.no, husflidskonsulenten og regionlaget innen 01.03.
  • Legg til planlagte aktiviteter på lagets nettside.
  • Sjekk om laget er registrert i Frivillighetsregisteret.

Nye logoer

Logoen til Norges Husflidslag, regionlag og lokallag har endret farge, og de oppdaterte versjonene er nå
tilgjengelige på husflid.no/logoer.

Medlemsfordeler

Som medlem i Norges Husflidslag får du en rekke gode fordeler. Nyt gode rabatter på kurs i lokallagene, på bøker og utstyr i vår nettbutikk, i Husflidsbutikkene og hos utvalgte samarbeidspartnere. Du kan også lese Norsk Husflid digitalt på Min side.

Se alle medlemsfordeler.

Visste du at du kan betale medlemskapet ditt med Vipps? Logg inn på Min side, gå til Mitt medlemskap
og Betal medlemskap for 2023.

Alt kan fikses!

Meld dere på innen 1. februar.

Vil deres lokallag bli bedre på reparasjon av klær og Fikselaug? Bli med på prosjektet Alt kan fikses og få opplæring i fikseteknikker, hvordan få til gode samarbeid med lokale aktører og motta en innholdsrik materialpakke. Gjennom vårt nasjonale samarbeid med Naturvernforbundet om Den store klesbyttedagen 22.april, setter vi også interesserte lokallag i kontakt med lokale arrangører av klesbyttearrangement.

Les mer og meld dere på. Se oversikt over hvilke lag som allerede er påmeldt her.

Bli utstillar på Dyrsku’n

Dyrsku’n i Seljord, 8.-10. september 2023, er landets største møteplass for landbruk, lokalmat, handverk og husflid m.m. Kvart år kjem kring 90 000 besøkande for mangfaldige opplevingar og handel.
Påmeldingsfristen til Hall A: Utstillarhallen for design, husflid og handverk er 1. februar. Meld deg på.

Nå kan enda flere lokallag bli med på Rundt Bålet!

Prosjektet «Rundt Bålet» (2022-2024) videreutvikles for å nå enda flere i målgruppa barn og unge (6-19 år). Målet er å gi barn og unge muligheten til å bli kjent med spikkekniven som verktøy, skogen som ressurskilde og rått trevirke som materiale.

Lokallag som deltar vil få en verktøykasse med alt av verktøy og materiell for å gjennomføre spikkeaktiviteter for barn og unge. I tillegg vil det bli gitt opplæring til instruktører, både fysiske og digitale kurs. Vi har et begrenset antall utstyrspakker og derfor ønsker vi at husflidslaget skriver litt om hvorfor akkurat deres lag bør få tildelt en verktøypakke. Les mer om prosjektet og kriterier for tildeling.

Søknadsfrist: søndag 26. februar.

eller 940 25 059.

Informasjonswebinar om Rundt bålet

Tirsdag 14. februar 2023 kl 19.00 Zoom-lenke: https://us06web.zoom.us/j/85189851537

Merk: Påmeldingen gjelder nye lag, eller lag som tidligere har fått en verktøykasse på deling. Se hvilke lokallag som allerede er med i prosjektet.

Aktuelle varer for Alt kan fikses og Rundt bålet

Stoppesopp: Medlem kr 261,- Ikke-medlem kr.290,-
Sting i tiden: Medlem kr.150,- Ikke-medlem kr.200,-
Holdbart-merker (25 stk): Medlem kr.250,- I-m kr.350,-
Spikkekniver i slire: Medlem kr 361,- Ikke-medlem 415,-
Spikkekniver klassesett á 16 kniver: Medlem kr. 4999,- Ikke-medlem kr. 5250,-

Bestilling gjøres på e-post til post@husflid.no. Kjøper betaler porto. Varene pakkes og sendes fra Oslo to ganger i uka.

Den store klesbyttedagen 22. april 2023.

Husflidsdagen 6. mai 2023.

Søk Håndverksløftet innen 1. april

Håndverksløftet, ei satsing av Sparebankstiftelsen DNB, har som mål å fremme statusen for håndverksfagene og bevisstgjøre folk på verdien av tradisjonshåndverk. Flere husflidslag har allerede fått støtte til ulike prosjekt. Her er mer informasjon om hva lagene kan søke støtte til.

Som del av satsingen lager Sparebankstiftelsen DNB flere små filmer sammen med Oslo Filmkompani. Den første i serien «Håndverksrefleksjoner» deler Jon Bojer Godal sine tanker om å ta vare på håndverkskunnskapen. Se filmen her.

Følg Håndverksløftet på Instagram.

To ledige stillinger som stipendiat i tradisjonelt håndverk

Håndverksinstituttet lyser ut to nye stipendiatstillinger på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Stillingene gir en unik mulighet for utøvende håndverkere til å fordype seg i eget håndverk og tilegne seg nye ferdigheter. De har per i dag stipendiater i seilmakerfaget, kurvmakerfaget, garverfaget, modistfaget, smedfaget og båtbyggerfaget. I år blir en av stillingene knyttet til et bestemt prosjekt og er forbeholt tømrere. Den andre stillingen er åpen for prosjekter i andre fag. De er særlig på jakt etter søkere innen tekstile fag. Les mer og søk innen 1. mars.

Strømstøtte til lokallag

Har laget store strømutgifter? Søk om strømstøtte innen 15. februar. Les mer og søk her.

En merkedag for bunaden

Forrige uke feiret vi at nominasjonssøknaden «Bunadbruk i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis» ble sendt til Kulturdirektoratet. Dette er den første store milepælen i prosessen med å nominere den allmenne bunadbruken til UNESCOs representativ liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Les mer.

Nominasjonsarbeidet har vært både mangfoldig og innholdsrikt siden det startet i 2017. Det er fem organisasjoner som har stått bak dette arbeidet: Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag, Norsk folkedraktforum, Norsk institutt for bunad og folkedrakt og Studieforbundet kultur og tradisjon.
Selv om søknaden er levert betyr ikke det at vi legger ned arbeidet. Vi vil fortsette å formidle kunnskap om bunad, jobbe for bedre vilkår for bunadstilvirkere og en levende bunadbruk i hele landet!

Selve nominasjonsarbeidet er heller ikke ferdig nå som vi leverer søknaden. Dette er kun det første nåløyet det skal igjennom: Nå skal Kulturdirektoratet gjøre en vurdering på om de ønsker å sende søknaden videre til Kulturdepartementet, deretter skal de gjøre en vurdering på om de ønsker at søknaden skal bli sendt til UNESCO. Innskrivningen vil tidligst skje i nov/des 2024.

Dronning Sonja hyller håndverket

Utstilligen Slottets håndverk – skapt gjennom 200 år i Dronning Sonja KunstStall viser frem noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge, innen svært ulike fag og håndverkstradisjoner. – Vi håper også at utstillingen vil gi økt forståelse for at vi trenger gode håndverkere i en bærekraftig fremtid. At utstillingen kan bidra økt kunnskap om den norske kulturarven, og skape forståelse for at historien skapes og fornyes gjennom levende håndverk – den immaterielle kulturarven.

Tradisjonshåndverk er ikke bare noe som var, men noe som tilhører fremtiden. Og jeg tenker som så:
Dette trenger vi enda mer av, sa Dronningen i sin tale under åpningen. Dronning Sonja er Norges
Husflidslag sin høye beskytter. Utstillingen står til 17. september 2023. Les mer.

TREseminaret 2023

Programmet for TREseminaret på Dovre 2023 er nå ute. Det blir holdt kurs i skog og tre, lafting, sveiping, korgfletting (vedmeis, kipe eller knutekorg) og vindusrestaurering. Vær med på TREfix, fikselaug med tre eller la barna få prøve seg på tradisjonelt trehandverk, tredreiing og smiing på Barnas treseminar. Gå til kursinformasjon og påmelding.

Er heildigitale kurs er komne for å bli?

Frå Studieforbundet kultur og tradisjon: Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår heildigitale kurs som ei permanent ordning på bakgrunn av mottekne innspel frå studieforbunda. Forslaget blir senda ut på høyring med frist 1. mars 2023. Enn så lenge, snurr digitale kurs fram til 1. juli 2023!

Pandemien tvinga fram ei utprøving og utvikling av digitale kurs i løpet av kort tid, og situasjonen slik den var, fekk mange med på bølgen for både å arrangere og å delta. Det gjorde at kompetansen vokste fort fram og vart eit godt verktøy for oss. Besøk SKT si nettside for meir informasjon.

Strikk deg varm

Lag deg en deilig hals eller balaklava til kalde vinterdager. Halsen er et fint nybegynnerprosjekt, mens oppskriften på balaklavaen i patentstrikk passer til deg som har strikket en del fra før. Vi vil gjøre det enklere for deg å velge norsk ull og har laget en oversikt over produsenter av norske ullgarn.

Møter for Ung Husflid-kontakter

Vi ønsker å skape nasjonale møteplasser der de som jobber med Ung Husflid ute i lagene kan få informasjon, utveksle erfaringer og få faglig inspirasjon. Møtene krever forkunnskaper, men temaene er innenfor husflidsarbeid for barn og unge. Vi vil forsøke å legge det opp slik at det gir inspirasjon til erfarne, så vel som de som trenger tips til oppstart av Ung Husflid i sitt lag.

Digitale møter våren 2023

  1. februar – kl. 19.00-20.30
  2. mars – kl. 19.00-20.30
  3. april – kl. 19.00-20.30

Zoom-lenke og møtetema finner dere her.